Başvuru Formu

Yurt Dışında Yükseköğretim Diploma Tanınırlığı ve YÖK Denkliği

Yurt Dışında Yükseköğretim Diploma Tanınırlığı ve YÖK Denkliği

 

Yurt dışında üniversite okumak isteyen öğrencilerin aklına takılan;

 

Diplomamı aldıktan sonra Türkiye’de mesleğimi yapabilir miyim?

Diplomam Türkiye tarafından geçerli sayılır mı?

YÖK diplomama denklik verir mi?

 

Sorularına yanıtlar ve en çok karıştırılan konulardan Türkiye’de üniversitelerin tanınırlığı ve YÖK’ün denkliği hakkında bilmeniz gerekenler.

 

➠ Tanınma ve denklik kavramları sürekli karıştırılmakta olup internette bu konu üzerinde birçok yanlış bilgi dolaşmaktadır.

 ♦ Yurt dışında almış olduğunuz diplomanın Türkiye’de geçerli olabilmesi için YÖK tarafından ‘tanınması’ gerekir. Aldığınız diplomanın resmi olarak ülkemizde derece ve akademik eşdeğerliliği yani ‘denklik’ ini istemeniz YÖK tarafından incelemeye alındıktan sonra sağlanır. Üniversitenin YÖK tarafından tanınması demek diplomanıza ‘doğrudan denklik’ vermesi anlamına gelmemektedir. Bazı ülkelerde lisans eğitimi sonrasında ek bir eğitim alınması veya bazı sınavlardan geçirilmesi gerekmektedir. Türkiye’de ise lisans diploması doğrudan meslek icrasına izin vermektedir.

 ♦ Doğrudan meslek icrasına izin veren tıp, hemşirelik, diş hekimliği, ebelik, veterinerlik, eczacılık, hukuk, öğretmenlik, mimarlık programlarının denklik işlemlerinde ders, staj tamamlama, seviye tespit sınavı gibi farklı SYBS (Seviye ve Yeterlilik Belirleme Sistemleri) süreçleri uygulanmaktadır.

 ♦ Örneğin Tarih öğretmenliği mezunuysanız ve Türkiye’de mesleğinizi yapmak istiyorsanız YÖK sizin Türk tarihi bilginizi sınava tabi tutar.

 ♦ Hukuk üzerinden örnek verecek olursak ise her ülkenin hukuk mevzuatı farklı olmasından kaynaklı Türkiye’de avukatlık veya hakimlik yapmak istiyorsanız Türkiye Barolar Birliği, Türk hukuk sistemi ile ilgili fark derslerinizi tamamlamanız talebinde bulunacaktır. YÖK’ün belirleyeceği bir üniversitede bu fark derslerinizi tamamladıktan sonra diplomanızın denkliğini alabilirsiniz.

 ♦ Ülkemizde tıp programlarında diploma KPSS ile kamuda veya doğrudan özelde istihdama yani iş alanına izin vermektedir. Dünyada birçok ülkede tıp denkliği istihdamda, ülkemizden farklılık gösterir. Örneğin Türkiye’de tıp diploması almış biri Amerika’da mesleğini yapmak isterse USMLE 1, USMLE 2 ve USMLE 3. basamak sınavlarını geçmek zorundadır.

 ♦ Yurt dışında tıp alanlarında diploma almış birini dosya üzerindeki eğitim süreleri, kredi ve stajları ülkemiz ile eşdeğer ise ve mezun olunan program YÖK ya da “Dünya Tıp Eğitimi Federasyonu” (WFME) tarafından tanınıyorsa ya da Dünya sıralamalarında ilk 1.000’e giriyorsa sınavsız ‘doğrudan denklik’ verilir.

 ♦ Mezun olduğu üniversite bu koşulları sağlamıyor ise yeterliliklerini ölçmek için Seviye Tespit Sınavları (STS) yapılmaktadır. Yılda iki kez yapılan STS’den %40 puan alınmanız beklenmektedir. Kişi ister yazılı, ister pratik sınava girebilmektedir. Başarılı olan adaylar kendi seçtikleri tıp fakültesinde en az 6 ay Türk Sağlık Sistemi’ne adaptasyon için Klinik Pratik yaptıktan sonra denklik işlemleri tamamlanmaktadır.

   Son olarak Yurt dışında Türkçe aldığınız eğitimlere YÖK denklik vermemektedir.

 

 

 

 Yurt dışında üniversite eğitimi almak isteyen aday öğrencilerimiz bize başvuru formundan ulaşabilir, merak ettiğiniz herhangi bir soruda bize 

✉  info@yurtdisiegitimdanismanligi.com.tr  adresinden mail atabilir ,

☎   0553 027 33 33  numaralı hattımızdan arayabilir veya whatsapp üzerinden yazabilirsiniz.

 

ECS Yurt Dışı Eğitim Danışmanlığı 

 

 

Geleceğiniz en büyük Hedefimiz.

 

 


WHATSAPP
BAŞVURU FORMU